Blogger Widgets




27 Ιανουαρίου 2012

Για τους νέους

Σχολείο και βία

Πώς ταιριάζουν αυτά τα δύο;

Πάντως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  (ΜΜΕ) η «βία στα σχολεία» συζητιέται από πολύ καιρό.  Ωστόσο, αν η βία και η επιθετικότητα στο σχολείο έχουν αυξητικές τάσεις, αυτό δεν είναι βέβαιο. 


O φίλος μου έχει αυτοκτονικές σκέψεις

© Nihan Aydin/Stock.xchng

Αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον (την)  φίλο(η) σου; (Για λόγους απλότητας, στο εξής θα γράφω «φίλος»).  Τον τελευταίο καιρό η συμπεριφορά του είναι περίεργη– η διάθεσή του είναι ευμετάβλητη, αλλά συ χνά είναι κουρασμένος, απομονώνεται και δείχνει καταθλιπτικός. Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να τον συναρπάζει ο θάνατος και φέρνει τον εαυτόν του συχνά σε επικίνδυνες καταστάσεις.


Εφηβικές ανησυχίες
Διαβάζω από καθημερινή εφημερίδα:
Στη σύλληψη δύο ανήλικων και ενός 23χρονου προχώρησε την 
Τετάρτη η Αστυνομία στη Γλυφάδα μετά από συμπλοκή νεαρών που ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις της μόδας. Όπως έγινε γνωστό τουλάχιστον 20 νεαροί, αγόρια και κορίτσια, που ανήκουν στην τάση «trendy»,επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο μαθητές στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα, καθώς όπως ισχυρίστηκαν δεν τους άρεσε η εμφάνιση τους.

Ναρκωτικά-Ψέμα ή Αλήθεια? (Για τους νέους)

Κάθε μέρα χιλιάδες έφηβοι δοκιμάζουν ουσίες, χάπια και κάθε είδους ναρκωτικά για να ζήσουν μια νέα "μοναδική" εμπειρία. 

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Τα νιάτα σου

Εκκλησιαστής 11:9-10 
 "Απόλαυσε νέε μου τα νιάτα σου! Η καρδιά σου ας χαίρεται όλες της νιότης σου τις μέρες. 
Μπορείς να αποκτήσεις ό,τι επιθυμεί η ψυχή σου και τα μάτια σου, αλλά να ξέρεις για όλα αυτά ο Θεός θα σε κρίνει. 
Διώξε την λύπη από την καρδιά σου, τον πόνο από το σώμα σου, γιατί τα νιάτα και τα μαύρα τα μαλλιά δεν διαρκούν πολύ."

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Ο προορισμός των νέων - μέρος 2

Τη στιγμή που γεννήθηκες και ήρθες στον κόσμο, ο Θεός χάρηκε με τη σκέψη της εκπλήρωσης του προορισμού που ήδη είχε ετοιμάσει για σένα.
Διαβάστε περισσότερα »

Ο προορισμός των νέων - μέρος 1

 Σπάνια ακούς από το στόμα των νέων τη λέξη προορισμός και ίσως είναι πολύ πιο σπάνιο να γνωρίζουν τι είναι ή ποιός είναι ο προορισμός στη ζωή ενός νέου ή έφηβου παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα »

Ποιο είναι το αληθινό νόημα της ζωής ?

Έχω ρωτήσει πολλά νέα παιδιά, έχω προσπαθήσει να πάρω απάντηση σ` αυτή τη σπουδαία ερώτηση αλλά κανένας δεν γνωρίζει. Μάλλον δεν το ανακάλυψαν ακόμη!
Διαβάστε περισσότερα »

Γιατί να είμαι προσεκτικός με την πνευματική μου ζωή καθημερινά? (Για τους έφηβους)

Από την πρώτη στιγμή που ένα νέο παιδί παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει τον Λόγο του Θεού, αρχίζει ένας όμορφος και πολύτιμος αγώνας. Ένας αγώνας που χρειάζεται επιμέλεια και ιδιαίτερη προσοχή.
Διαβάστε περισσότερα »

Το αλφαβητάριο του φίλου

Διαβάστε περισσότερα »

Πως μπορεί ένας νέος να ακολουθήσει το Θεό?

Ο Ιησούς δεν κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν κάποια θρησκεία ή δόγμα, αλλά τους φώναξε κοντά του και τους ονόμασε μαθητές.
Μάλιστα στο Ματθαίος 28:19-20, τα λόγια του Χριστού είναι ένα κάλεσμα για να γίνουν μαθητές όλα τα έθνη, ακολουθώντας την μοναδική του διδασκαλία.
Για να γίνεις μαθητής του Χριστού χρειάζεται πρώτα να αφιερώσεις χρόνο για τον γνωρίσεις.
Διαβάστε περισσότερα »

Είδος σε Εξαφάνιση (Για τους νέους)

Υπάρχει στις μέρες μας μια έκφραση για το φυσικό βασίλειο, που ακούγεται όλο και περισσότερο:
ΕΙΔΟΣ ΣΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
Και είναι μια τραγική πραγματικότητα για τόσα είδη ζώων, πτηνών, ψαριών που κάθε μέρα γνωρίζουν στον πλανήτη μας την εξαφάνιση.
Αιτία: φυσικά... ο άνθρωπος, όλοι εμείς!
Αν κοιτάξουμε στο πνευματικό βασίλειο τα πράγματα είναι το ίδιο άσχημα, ίσως και χειρότερα.
Είναι πολύ σπάνια η αλήθεια, το ίδιο σπάνια η ακεραιότητα, το ενδιαφέρον, η αγάπη, η ταπεινότητα, η καθαρότητα, η αγνότητα, η φιλία, η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ, η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ, οι ενωμένες οικογένειες, η πίστη στον Θεό!
Η αλήθεια είναι ότι εκείνο που σπανίζει έχει πολύ μεγάλη αξία.
Το ίδιο συμβαίνει στη ζωή μιας νέας κοπέλας ή ενός νεαρού αγοριού.
Είναι σπάνιο, να βρεις νέους που δεν ζουν μέσα στην αμαρτία.
Είναι σπάνιο, να βρεις φιλία ανάμεσα στους νέους.
Είναι σπάνια, η αγνότητα, ακόμη και στην εφηβική ηλικία!

Είναι σπάνιο, να υπακούνε τα παιδιά στους γονείς.
Είναι σπάνιο, να αφιερώνουν χρόνο οι γονείς στα παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα »

Το σώμα μας

Σώμα!
ΌΛΟΙ σήμερα μιλάνε γι' αυτό!
ΌΛΟΙ σήμερα ασχολούνται μ' αυτό!
  • Ποιά είναι η αλήθεια για το σώμα μας?
  • Πόσο σημαντικό είναι το σώμα μας?
  • Πως να χρησιμοποιούμε το σώμα μας?
  • Πρέπει να σεβόμαστε το σώμα μας?
  • Μας ανήκει το σώμα μας?
  • Είναι καλό να κάνουμε είδωλο το σώμα μας?   
Διαβάστε περισσότερα »

Ναρκωτικά-Ψέμα ή Αλήθεια? (προσέξετε νέοι..)

Κάθε μέρα χιλιάδες έφηβοι δοκιμάζουν ουσίες, χάπια και κάθε είδους ναρκωτικά για να ζήσουν μια νέα "μοναδική" εμπειρία. 
Τουλάχιστον κάπως έτσι τους είπαν πως θα αισθανθούν μετά από τη χρήση των ναρκωτικών. Κανένας όμως δεν τους είπε την αλήθεια για τις συνέπειες.
Διαβάστε περισσότερα »

Μια ξεχωριστή κοπέλα

Για λίγες μέρες έψαχνα στη Καινή μου Διαθήκη να βρω ένα πρόσωπο με κάτι πολύ ξεχωριστό στη ζωή του.
Μελετώντας τα όμορφα λόγια από το Ματθαίο και το Λουκά την προσοχή μου τράβηξε το όνομα της Μαριάμ.
Αναρωτήθηκα γιατί ο Θεός διάλεξε αυτή την κοπέλα για να φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα όλων των ανθρώπων, τον Ιησού Χριστό?
Τι ιδιαίτερο είχε αυτή η κοπέλα που ο Κύριος στην εφηβική ηλικία την εμπιστεύτηκε για ένα τόσο μεγάλο έργο?
Το πρώτο πράγμα που συνάντησα ήταν η αγνότητα που είχε.
Διαβάστε περισσότερα »



Σωστή εφαρμογή του σεξ (Nέοι προσοχή!)

Ο Θεός έφτιαξε το σεξ ως ένα καλό και απολαυστικό κομμάτι της ζωής μας. Εκείνος το δημιούργησε και δεν είναι αντίθετος με αυτό.
Σχεδίασε το δώρo του σεξ ώστε να το απολαύσει
Διαβάστε περισσότερα »




Πώς να γίνεις ένας Θησαυρός (Για τα νέα κορίτσια)

Δυσεύρετη είναι η άξια γυναίκα! Αξίζει περισσότερο κι απ΄τα μαργαριτάρια. Παροιμίες 31:10
Δυσεύρετη!
Διαβάστε περισσότερα »

         Ο προορισμός των νέων - κεφάλαιο 1 
 Σπάνια ακούς από το στόμα των νέων τη λέξη προορισμός και ίσως είναι πολύ πιο σπάνιο να γνωρίζουν τι είναι ή ποιός είναι ο προορισμός στη ζωή ενός νέου ή έφηβου παιδιού.
 Ο προορισμός είναι σαν την πορεία που χαράζει ο καπετάνιος πριν ξεκινήσει με το πλοίο του ένα ταξίδι. 
Χωρίς πορεία δεν θα φτάσει ποτέ εκεί που προγραμματίζει να βρεθεί. 
Θα ήταν άδικο για τη ζωή σου να μην φθάσεις ποτέ στον προορισμό που έχει για σένα ο Θεός! 
Ποιός όμως είναι ο προορισμός ενός νέου?
Πώς θα τον γνωρίσει?
Πώς θα αποφύγει λάθη που θα τον βγάλουν από την πορεία του? Ποιός μπορεί να του δείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει? Πόσο σημαντικό είναι να αρχίσει, αλλά και να τελειώσει αυτή τη πορεία? 
Ας προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε: 
Αν ζεις χωρίς προορισμό τότε κανείς κύκλους γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι περισσότεροι νέοι κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους. Αυτό τους κάνει εγωκεντρικούς και ζουν χωρίς σκοπό, χωρίς προορισμό, ζουν σαν χαμένοι σε ωκεανό χωρίς πυξίδα.
 Όμως στη ζωή πρέπει να υπάρχει ένας σκοπός για να ζήσεις. 
Τι οδηγεί τη ζωή σου? 
Τι είναι εκείνο που σε κατευθύνει? 
Σήμερα οι περισσότεροι νέοι ελκύονται από ευκαιριακές σχέσεις, σαρκική διασκέδαση, ψεύτικη ικανοποίηση, ουσίες, ναρκωτικά και άφθονο αλκοόλ, που όμως στο τέλος έχουν αφήσει ένα τεράστιο κενό στη ψυχή. Πολλά νέα παιδιά έχουν μεγαλώσει με ένα γονιό ή χωρίς γονείς εξ αιτίας των χωρισμών που δημιουργούν πολλές και μεγάλες πληγές στις ευαίσθητες αυτές ηλικίες. Όμως υπάρχουν και οικογένειες που συνεχίζουν να συμβιώνουν κάτω από συνθήκες θυμού, απιστίας, ψέματος, γκρίνιας με αποτέλεσμα στις καρδιές των παιδιών να δημιουργείται αναστάτωση και φόβος για το μέλλον. Πολλοί γονείς (οι περισσότεροι δυστυχώς) δεν γνωρίζουν τους υγιείς τρόπους ενθάρρυνσης, αποδοχής και ανατροφής των παιδιών με αποτέλεσμα τα παιδιά να τρέχουν γρήγορα στο κόσμο στην αρχή της εφηβείας ψάχνοντας για αποδοχή και αγάπη.
 Έτσι η ζωή των εφήβων βγαίνει από τη σωστή πορεία νωρίς με καταστροφικές συνέπειες τις περισσότερες φορές. Ακόμη κι αν σου έλειψαν εκείνα που σαν παιδί ονειρευόσουνα να έχεις στην οικογένεια, ακόμα κι αν τα λόγια των γονιών σου σε απέρριψαν, ακόμη κι αν έζησες πολύ δύσκολες καταστάσεις, είναι άδικο για σένα να χάσεις τον προορισμό που ο Θεός σχεδίασε για τη ζωή σου. Ποιός όμως είναι ο προορισμός ενός νέου κοριτσιού ή αγοριού? Θα σου απαντηθεί στο επόμενο κεφάλαιο.
 πηγη. youthcenter.gr

       Ο προορισμός των νέων - κεφάλαιο 2
 
Τη στιγμή που γεννήθηκες και ήρθες στον κόσμο, ο Θεός χάρηκε με τη σκέψη της εκπλήρωσης του προορισμού που ήδη είχε ετοιμάσει για σένα.
Ο Θεός σε δημιούργησε για να ζήσεις για Εκείνον. Στην Αγία Γραφή αναφέρει ότι "όλα υπάρχουν από Αυτόν και μέσω Αυτού κι Αυτόν έχουν σκοπό τους."
Προς Ρωμαίους 11:36
Όλα έχουν δημιουργηθεί για τη δόξα του Θεού, ακόμη και εσύ!
Η δόξα του Θεού είναι η ευλογημένη φύση Του, η απέραντη δύναμή Του, η θαυμαστή Του Παρουσία. Μέσα από τη Δόξα Του φανερώνεται η μοναδική καλοσύνη Του μαζί με όλες τις θεϊκές και Άγιες ιδιότητές Του.
Αν κοιτάξεις γύρω σου στη φύση, θα δεις τη Δόξα του Θεού. Αν βρεθείς στη στιγμή της γέννας ενός παιδιού θα δεις τη Δόξα του Θεού. Αν κοιτάξεις το σύμπαν θα δεις τη Δόξα του Θεού.
Μου αρέσει να κρατάω ένα λουλούδι στα χέρια μου και να απολαμβάνω το σχήμα και τη τελειότητα των χρωμάτων του. Ποιός μπορεί να δημιουργήσει ένα αγριολούλουδο ή μια απλή, τόσο απλή, αλλά υπέροχη μαργαρίτα? Ποιός μπορεί από το μηδέν να δημιουργήσει αυτά τα λουλούδια που αν προσέξεις το συνδυασμό των χρωμάτων θα αρχίσεις να βλέπεις στην τελειότητα αυτή όλη την Δόξα Του Δημιουργού Θεού! Ο προορισμός ενός νέου είναι να γνωρίσει τη Δόξα του Θεού.
Και η καλύτερη φανέρωση της Δόξας του Θεού αποκαλύπτεται μέσω του Ιησού Χριστού. Αυτός είναι το φως του κόσμου που ακτινοβολεί το μεγαλείο του Θεού Πατέρα. Μόνο το φως του Ιησού στη ζωή σου θα φέρει τη φανέρωση του προορισμού που ο Κύριος έχει για σένα.
Στο επόμενο κεφάλαιο θα γνωρίσεις απαντήσεις σχετικά με λάθη και εμπόδια στο να βρεις το σκοπό και το θαυμαστό προορισμό του Θεού για τη ζωή σου. 

                   Πώς να διαλέξεις τους φίλους σου
Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής σου είναι ποιούς φίλους θα διαλέξεις. 
Μια καλή φιλία μπορεί να οικοδομήσει την προσωπικότητα ενός νέου, μπορεί να τον βοηθήσει να εκπληρωθεί το σχέδιο του Θεού στη ζωή του και να τον προετοιμάσει για μια υγιή αντιμετώπιση των σχέσεών του στο μέλλον. Αν όμως δεν προσέξει τις επιλογές του, θα συμβεί το αντίθετο ακριβώς, καταστροφή του προορισμού του και δυσκολία να εμπιστευτεί ανθρώπους γύρω του. Ένα νεαρό αγόρι ή κορίτσι εύκολα κάνει πρότυπα άλλα νέα παιδιά στην παρέα, στο σχολείο, στη διασκέδαση, στη δουλειά... παντού. Για το λόγο αυτό σοφά μας διδάσκει ο Λόγος του Θεού να προσέχουμε τις συναναστροφές μας. Α' Κορινθίους 15:35 
Η επιρροή μπορεί να είναι καλή η κακή.
 7 κλειδιά που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τους φίλους σου. 1)Αυτά που λένε αποδεικνύονται από τον τρόπο ζωής τους; 2)Σέβονται τις αρχές σου; 
3) Είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν από τον εαυτό τους; (χρόνο, βοήθεια, ενθάρρυνση, υποστήριξη)
4) Είναι η φιλία τους μια πρόκληση στη ζωή σου που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος;
5) Σε οικοδομούν; Ή μήπως χάνεις το χρόνο σου μαζί τους; 6)Συμπεριφέρονται όμορφα στους άλλους; 
7) Ενθαρρύνουν τον προορισμό σου;
 Προσευχήσου σοβαρά πριν επιλέξεις φίλους!
 Χρειάζεσαι δίπλα σου νέους που θα πιστεύουν σε σένα, ίσως περισσότερο απ' ότι πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου. Θα είναι νέοι που δεν θα σε κάνουν ό,τι εκείνοι θέλουν, θα σε σέβονται, θα σε αγαπούν, θα χαίρονται όταν εκπληρώνεται το σχέδιο του Θεού στη ζωή σου. Για το λόγο αυτό δίνουμε μεγάλη προσοχή στην αξία της φιλίας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στον κρίσιμο αυτό τομέα της ζωής ενός νέου. Με τη βοήθεια του Θεού μαθαίνουμε καθημερινά. Οι σχέσεις μας γίνονται καλύτερες και μάλιστα με διάρκεια! Δύσκολο να βρεις ανάμεσα στους νέους καλούς φίλους. Παρέες βρίσκεις πολλές, φίλους όμως... δύσκολα, πολύ δύσκολα. Θα χαρούμε να σε κάνουμε φίλο η φίλη μας και πιστεύουμε ότι θα μάθουμε από σένα και εσύ από μας.
 Σε περιμένουμε! 
 πηγη. youthcenter.gr


  Μιλήστε στα παιδιά σας για το σεξ


Ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού όχι μόνο μέσα στη χριστιανική οικογένεια αλλά και στη σύγχρονη κοινωνία είναι η ενημέρωση των παιδιών από τους γονείς τους για το σεξ. Η αντίληψη που υπάρχει είναι πως όσο πιο πολύ απομακρύνουμε αυτό το θέμα τόσο πιο "ανώδυνο" θα είναι για μας. Για μας πιθανόν να είναι, για τα παιδιά όμως;
Το παρακάτω άρθρο προσπαθεί με μια σύντομη αναφορά να εντοπίσει τις συνέπειες που υπάρχουν όταν υπάρχει άγνοια, και να δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για τη σωστή και έγκαιρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
  Πίεση και επιρροή
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος ζωής, οι ηθικές αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και η συναναστροφή με τους φίλους ασκούν μεγάλη επίδραση στα παιδιά ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στην εφηβική ηλικία. Είναι σχεδόν σίγουρο πως όσοι έφηβοι κάνουν παρέα με φίλους οι οποίοι έχουν στην ημερήσια διάταξη συζητήσεις πάνω σε θέματα σεξουαλικού τύπου αλλά και γαργαλιστικών ιστοριών, δεν δέχονται μόνο την επίδραση αλλά τις περισσότερες φορές συμμετέχουν σε
παρόμοιες σεξουαλικές πράξεις. Οι έφηβοι θέλοντας να φανούν πως βαδίζουν στο κλίμα της εποχής και για να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση των άλλων δεν διστάζουν να ακολουθούν τους κοινωνικούς κανόνες όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις. Ο φόβος μάλιστα να χαρακτηριστούν αρνητικά από τους φίλους τους ή την παρέα τους οδηγεί να αναμιχθούν κι αυτοί στη σεξουαλική δραστηριότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που για να μην φανούν οπισθοδρομικοί βιώνουν σεξουαλικές σχέσεις που κατά βάθος δεν θα τις ήθελαν ποτέ, ή άλλοτε τέτοιες που τους δημιουργούν τραυματικές εμπειρίες, μερικές φορές με μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα.
Λόγο μάλιστα κακής ή λανθασμένης ενημέρωσης πάνω στο θέμα του σεξ και των σχέσεων είναι ιδιαίτερα τρωτοί σε τάσεις και αντιλήψεις που μπορούν να φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις. Για το λόγο αυτό ψυχολόγοι ενθαρρύνουν τους γονείς να ελέγχουν τους φίλους των παιδιών τους και να αποθαρρύνουν τις στενές φιλίες με συνομήλικους τους που έχουν τέτοια προβληματική συμπεριφορά.



Μηνύματα μέσα από τα media
Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει διαπιστωθεί ότι οι έφηβοι που παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα με σεξουαλικό περιεχόμενο εκτίθονται περισσότερο σε κινδύνους. Εξάλλου είναι αποδεκτό από όλους ότι η επίδραση τέτοιων προγραμμάτων δημιουργεί μια συνεχόμενη ανοχή απέναντι σε ηθικές που ο Χριστός δίδαξε αλλά και η κοινωνία αποδεχόταν τόσα χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της επιρροής είναι να θεωρούν τις "ημερήσιες" και περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις σαν κάτι το φυσιολογικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και μια ατυχής εγκυμοσύνη να μπορεί να "σβηστεί" έτσι απλά μέσω μιας έκτρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της επιρροής καταλήγουν και σε εξωσυζυγικές σχέσεις όταν πια ο έφηβος θα γίνει ώριμος άντρας ή γυναίκα.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τις ασθένειες που μπορεί να παρουσιαστούν καθώς η τηλεόραση μας δείχνει μόνο το παράθυρο της ηδονής μέσα από μια προγαμιαία, παράνομη ή εξωσυζυγική σχέση και όχι τις αρνητικές επιπτώσεις και τα αποτελέσματα, όπως είναι τα ψυχολογικά τραύματα, τα διαζύγια, η ανηθικότητα, κλπ. Δυστυχώς τα παιδιά και οι έφηβοι βομβαρδίζονται συνεχώς από σεξουαλικά μηνύματα μέσα από τα ψυχαγωγικά προγράμματα, τις διαφημίσεις, συχνά και από τις δήθεν ενημερωτικές και "αθώες" εκπομπές.


Γονική καθοδήγηση
Είναι ζωτικής σημασίας οι γονείς να δουλέψουν με τα παιδιά τους πάνω στο θέμα αυτό, αν και τις περισσότερες φορές το αγνοούν, είτε λόγω ταμπού, είτε λόγω δικών τους προσωπικών δυσάρεστων βιωμάτων. Πρέπει να γνωρίζουν όμως κάτι σημαντικό: Είτε θέλουν είτε δε θέλουν τα παιδιά θα μάθουν και θα συζητήσουν για το σεξ με κάποιους άλλους και θα το "διδαχτούν" διαστρεβλωμένα και λανθασμένα. Εάν δεν το κάνουν οι γονείς πρώτοι έτσι ώστε να διδάξουν σωστά και να προετοιμάσουν τα παιδιά τους, θα το κάνουν οι φίλοι τους και οι συμμαθητές τους.
Συνεπώς όσο πιο σύντομα το κάνουν τόσο πιο καλύτερα θα τα προετοιμάσουν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας. Το πότε θα το κάνουν αυτό είναι καθαρά θέμα των γονέων να καταλάβουν πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για το παιδί τους, όχι όμως αφού αυτό έχει ήδη μπει στην εφηβεία. Η σημερινή κοινωνία έχει "κατορθώσει" να ενημερώνει τα παιδιά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού σχολείου, κάποιες φορές και του νηπιαγωγείου!
Ωστόσο, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο και τον τρόπο, υπάρχουν μερικοί "κανόνες" που καλό είναι να τηρούν οι γονείς:

- Λέμε πάντα την αλήθεια. Μπορεί βέβαια να μην την αναφέρουμε ολόκληρη ή με τον τρόπο που θα κάναμε μ' έναν ενήλικο, ωστόσο τα ψέματα κάποια στιγμή θα φανερωθούν και θα κάνουν τα παιδιά μας να χάσουν μέρος της εμπιστοσύνης μας.
- Ενημερώνουμε γι αυτό που μας ρωτούν. Στις ερωτήσεις που μας κάνουν τα παιδιά απαντάμε μόνο στη συγκεκριμένη ερώτηση και δεν κάνουμε μια εκτεταμένη αναφορά, εάν δεν μας το ζητήσει.

 - Προχωράμε σταδιακά. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο απλές απαντήσεις του δίνουμε. Αντίθετη αντιμετώπιση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σύγχυση αλλά και την αμηχανία.

Μερικοί παράγοντες που θα προστατεύσουν τα παιδιά σας από την πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα

Παρακάτω δίνονται βασικές κατευθύνσεις για μια σωστά και έγκαιρη διαπαιδαγώγηση:
1. Γίνετε φίλοι με τα παιδιά σας. Δεν μπορείτε να αρχίστε μια συζήτηση εάν δεν έχετε καλές σχέσεις μαζί τους ή αν υπάρχει απόσταση επικοινωνίας με τα παιδιά.
2. Απαιτείται η συμμετοχή και των δύο γονέων. Τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά εάν στη συζήτηση συμμετέχει μόνο η μητέρα ή ο πατέρας.
3. Προετοιμαστείτε εσείς πρώτα για να συζητήσετε με τα παιδιά. Διώξτε το φόβο και τα ταμπού που πιθανόν να σας "φρενάρουν" και μιλήστε ελεύθερα μαζί τους.
4. Μην θεωρείτε αγγαρεία την υποχρέωση σας να διδάξετε τα παιδιά σας.
5. Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για το θέμα. Είναι πιθανόν να βρεθείτε μπροστά από ερωτήσεις που ίσως να μην τις είχατε ποτέ σκεφτεί.
6. Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν πως το σεξ είναι μέρος της ζωής και κάντε και αυτά να αισθανθούν άνετα μαζί σας.
7. Κάντε διάλογο μαζί τους.
8. Συζητήστε για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που έχουν οι προγαμιαίες σχέσεις.
9. Αναπτύξτε τους τη θέση της Αγίας Γραφής πάνω στα θέματα που αφορούν σεξουαλικές σχέσεις.
10. Δώστε τους να καταλάβουν πως η τοποθέτηση των άλλων δεν είναι σωστή εάν δεν συμβαδίζει με τις χριστιανικές αξίες.
11. Μιλήστε μαζί τους για τις ηθικές αξίες της ζωής.
12. Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου όταν αυτές γίνονται από "μη εξουσιοδοτημένα" άτομα (συγγενείς, φίλους, συμμαθητές…)
13. Αποφύγετε να παρακολουθούν τα παιδιά σας τηλεοπτικά προγράμματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Μερικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας:

- Η σύλληψη και ο ερχομός μιας νέας ζωής
- Γιατί δεν πρέπει να έχουν προγαμιαίες σχέσεις -  (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ)
- Το σεξ μέσα στο γάμο
- Έκτρωση: γιατί είναι έγκλημα -  (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ)
- Έκτρωση: οι ψυχολογικές επιπτώσεις -  (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ)
- Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις -  (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ)
- Πορνογραφία: αρνητικές επιπτώσεις
Κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να αναπτυχθεί και να συζητηθεί με τα παιδιά στην ηλικία που γονείς κρίνουν ότι είναι η καταλληλότερη, το αργότερο όμως μέχρι την εφηβική ηλικία. Η ενημέρωση των παιδιών θα πρέπει να γίνει κάτω από το πρίσμα και σύμφωνα με τις αρχές της Βίβλου.
Τέλος, επειδή οι αποφάσεις που παίρνουν οι έφηβοι σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά θα ασκήσουν σημαντική επίδραση και στο υπόλοιπο της ζωής τους, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους για να εξετάσουν τους εαυτούς τους σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:
). Οι επιλογές που έχω κάνει σήμερα θα μου επιτρέψουν να ζήσω μια υγιή ζωή στο μέλλον;
(β). Αυτές οι επιλογές θα μου επιτρέψουν να διαμορφώσω την προσωπικότητα που θέλω να είμαι;
(γ). Συμβαδίζει η ζωή μου με τη ζωή που ο Χριστός θέλει;
Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η ζωή των γονέων θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τη ζωή των παιδιών. Μια υγιή πνευματική ζωή που θα βασίζεται στη μελέτη του Λόγου του Θεού, την προσευχή και την εμπιστοσύνη στο Θεό, θα ενεργήσει θετικά στη διαμόρφωση του χριστιανικού χαρακτήρα του παιδιού. Και επίσης η συστηματική προσευχή των γονέων για τα παιδιά τους θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα.
 πηγή. jesuslovesou

Το κουδούνι
Το κουδούνι στο σχολείο είχε χτυπήσει. 
Χωρίς δεύτερη κουβέντα, οι μαθητές αναχωρήσαμε, με τον σάκο στον ώμο, για τα σπίτια μας. 
Ακόμη μια σχολική μέρα τελείωνε με ανάμιχτα συναισθήματα.

Μισούσα την δουλειά που έκαμνα μετά τις ώρες του σχολείου, κι ας μην υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτό.
Ήμουν μια έφηβη, που μισούσε ότι την εμπόδιζε να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε. Κι όμως αυτή η δουλειά αποτελούσε το όνειρο κάθε δεκαεφτάχρονης κοπέλας. `Eβγαζα τα λεφτά με τα οποία μπορούσα να ψωνίσω ρούχα, δούλευα μαζί με την κολλητή μου, και εξασκούμουν στην δουλειά του γραφείου.
Άσε που και οι συνεργάτες μου ήταν πάρα πολύ ευγενικοί.
“Είσαι έτοιμη? φώναξε η κολλητή μου από την άλλη άκρη του διαδρόμου.

“Όχι, αλλά ας φύγουμε…”, είπα πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο.
Πήγαμε γρήγορα στην δουλειά και μπήκα όσο πιο γρήγορα γινόταν στο γραφείο μου, πρώτου προλάβει να με κατηγορήσει κάποιος για τ’ ότι άργησα.
 Και τι κάναμε  εκεί; Η φίλη μου και εγώ, σηκώναμε το τηλέφωνο, καταχωρούσαμε διάφορους φακέλους και δουλεύαμε στον υπολογιστή… Περιττό να πω πόσο απολάμβανα αυτήν την μονότονη δουλειά.
“Χρειάζομαι κάτι συναρπαστικό”, σκέφτηκα. “Όταν είσαι νέος πρέπει να περνάς καλά και να κάνεις κέφι, έτσι δεν είναι;”.
Ξαφνικά μια μεγαλύτερη σε ηλικία συνάδερφος, μας έκανε μια ελκυστική πρόταση:
“Κορίτσια, θέλετε αυτό το σαββατοκύριακο να έρθετε στο σπίτι μου; Ο φίλος μου είναι μέλος ενός μουσικού συγκροτήματος. Θα έρθουν και οι φίλοι του από το συγκρότημα για να το διασκεδάσουμε λίγο… Μπορείτε και εσείς να περάσετε καλά μαζί μας. Αν θέλετε να συμμετάσχετε...”Αν θέλαμε να συμμετέχουμε; Και βέβαια ήθελα να πάω.

Και πιο πολύ ήθελα να με συμπαθήσουν τα παιδιά από το συγκρότημα.
Το μόνο πρόβλημα ήταν πως δεν είχα ιδέα τι εννοούσε όταν έλεγε να “συμμετέχουμε”.
Ήμασταν άβγαλτες έφηβες και δεν ξέραμε πως να προστατευτούμε από κάτι τέτοιους επικίνδυνους μπελάδες. Κι όμως, προπαντός ήμασταν άβγαλτες έφηβες που ήθελαν να είναι δημοφιλείς.
Έτσι λοιπόν δεν μας ενδιέφεραν οι λεπτομέρειες.
Το σαββατοκύριακο ήρθε και εμείς πήγαμε στην συνάδελφο, που κατοικούσε στην άλλη άκρη της πόλης.
Μπροστά στην είσοδο του σπιτιού της, χαμογελάσαμε ευχαριστημένες η μία στην άλλη και χτυπήσαμε την πόρτα.

Οι γονείς μας δεν είχαν ιδέα για το που βρισκόμασταν. Σάμπως είχαμε εμείς ιδέα τι μας περίμενε;   Μια συνάδελφος ήταν… αθώο μας ακούστηκε.
“Το πιστεύεις πως μας κάλεσαν για να κάνουμε παρέα με ένα μουσικό συγκρότημα;
”, ψιθύρισα στην φίλη μου.
“Γεια σας κορίτσια, ελάτε μέσα! Ελάτε να γνωρίσετε τα παιδιά… Παιδιά, ήρθανε.

Να είστε ευγενικοί μαζί τους, εντάξει;” φώναξε η συνάδελφος μας και πήγε να καθίσει κοντά στον φίλο της. Ο καθένας μας χαιρέτησε με ένα ύπουλο χαμόγελο. Γνώριζαν καλά πως ο τρόπος διασκέδασης τους ήταν καινούργιος για μας και σκόπευαν να μας κατατοπίσουν σε ότι κι αν σκόπευαν να κάνουν. Άπειρα κορίτσια, αυτό ήμασταν γι’ αυτούς. Ήμασταν πολύ πιο άπειρες απ’ ότι νόμιζαν. Κι όμως μας δέχτηκαν απευθείας φιλικά.                             
Νιώσαμε από την μια στιγμή στην άλλη σαν κάτι ιδιαίτερο.             
Αυτή ήταν η αντίληψη μας.                                                               

Όμως αυτό το πάρτι ήταν διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα πάρτι που είχαμε πάει μέχρι τότε. Η μουσική ήταν πολύ δυνατή, το φως χαμηλωμένο και ο καθένας έκαμνε ότι ήθελε και με όποιον ήθελε.   Μερικά πολύ συμπαθητικά αγόρια ήταν επίσης εκεί. Αυτό μας έκανε να νομίζουμε πως τα πράγματα δεν θα πήγαιναν και τόσο χάλια. Περιμέναμε πως θα υπήρχε αλκοόλ. 
Αυτό ίσως να μπορούσαμε να το αποφύγουμε… όμως και ναρκωτικά?                                                                                                                           Τα παιδιά εδώ έπερναν ναρκωτικά μπροστά σ’ όλους και αυτά περνούσανε από χέρι σε χέρι. Δεν γνωρίζαμε πως η συνάδελφος μας θα ήξερε για όλη αυτήν την κατάσταση και πως θα μας καλούσε παρ’ όλ’ αυτά στο σπίτι της.
Καθώς ήμασταν σ’ αυτό το δωμάτιο μαζί με όλους αυτούς τους νέους που θεωρούσαμε πολύ “ανεβασμένους” και θέλοντας και οι ίδιοι μας να τους μοιάσουμε, καλούμασταν να πάρουμε μια σημαντική απόφαση: να συμβιβαστούμε ή να φύγουμε.                   


Μια μόνο φορά δεν θα μας έβλαπτε, έτσι μας λέγανε.                      
Είχαμε όμως μεγαλώσει σε Χριστιανική οικογένεια και γνωρίζαμε την αλήθεια για τα ναρκωτικά. Πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να είχαμε ξεχάσει την πίστη μας εκείνο το βράδυ και πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε αλλάξει η ζωή μας… δραματικά.
Το ενδιαφέρων όλων για μας και οι ματιές των συμπαθητικών αγοριών αποτελούσαν μεγάλο πειρασμό. Όταν κάποιος δείχνει ενδιαφέρον για έναν έφηβο, δύσκολα θ’ απορριφθεί.

Ευτυχώς γνωρίζαμε πως υπήρχε και κάποιος Άλλος που ενδιαφερόταν για μας. Μάλιστα το ενδιαφέρον Του ήταν αληθινό. 
Αυτός δεν προσπαθούσε να μας παραπλανήσει και να μας εκμεταλλευτεί. Κάθε άλλο. Αυτός ήταν ο Ιησούς Χριστός.
Μας αγαπούσε αληθινά. Εκείνο το βράδυ η φίλη μου και εγώ αποφασίσαμε να μην θυσιάσουμε τον εαυτό μας και την ευτυχία μας για λίγες πρόσφατες στιγμές χαράς. 
Οι προτροπές των γονιών μας, δεν έμοιαζαν  τόσο υπερβολικές. 
Εκείνο το βράδυ αποφασίσαμε να πάρουμε στα σοβαρά το κάλεσμα του Χριστού, να ζήσουμε συνειδητά μαζί και να τον ακολουθήσουμε υπάκουα, γνωρίζοντας πως κανένας άλλος δεν θα μπορέσει ποτέ να μας αγαπήσει όσο Αυτός μας αγάπησε. 
Στάλθηκε από Γρίσπου Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη