Blogger Widgets




22 Απριλίου 2014

O φίλος μου έχει αυτοκτονικές σκέψεις

© Nihan Aydin/Stock.xchng

Αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον (την)  φίλο(η) σου; (Για λόγους απλότητας, στο εξής θα γράφω «φίλος»).  Τον τελευταίο καιρό η συμπεριφορά του είναι περίεργη– η διάθεσή του είναι ευμετάβλητη, αλλά συ χνά είναι κουρασμένος, απομονώνεται και δείχνει καταθλιπτικός. Κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να τον συναρπάζει ο θάνατος και φέρνει τον εαυτόν του συχνά σε επικίνδυνες καταστάσεις. Τέτοιες συμπεριφορές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο φίλος σας είναι στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Αλλά μπορεί να σημαίνουν ότι ο ίδιος βλέπει αυτήν την λύση ως πιθανή. Αν έχεις τέτοιες ανησυχίες, μοιράσου τις με κάποιον. Είναι σημαντικό να μην μένεις μόνος σου μ’ αυτό το βάρος αλλά να το συζητάς με τον υπεύθυνο της νεολαίας, τους πρεσβύτερους της εκκλησίας  σου ή τους γονείς σου και μαζί να μπορέσετε να δείτε τι μπορείτε να κάνετε. Τώρα είναι καιρός που μπορείς ακόμα να ενεργήσεις.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια;

Οι ακόλουθες πιθανές αιτίες μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα το φίλο σου και τα συναισθήματά του: 
  •   Οικογενειακά προβλήματα
Τσακώνονται οι γονείς του φίλου σου συχνά; Αισθάνεται μήπως ο ίδιος ότι οι γονείς του τον έχουν απορρίψει; Υπήρξαν ίσως σημαντικές αλλαγές στην οικογένειά του; Ένα διαζύγιο, μια ξαφνική μετακόμιση, ή μόνιμες οικογενειακές συγκρούσεις προκαλούν τέτοια ένταση και συναισθήματα μοναξιάς που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτοκτονικές σκέψεις.
  • Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους να βρουν μια διέξοδο στα προβλήματά τους. Χωρίς επαγγελματική βοήθεια, τα θύματα που πάσχουν από κατάθλιψη βλέπουν την αυτοκτονία ως τη μόνη εναλλακτική λύση.
  • Φυγή
Αισθάνεται ο φίλος σου παγιδευμένος σε μια φαινομενικά απελπιστική κατάσταση; Πολλοί μαθητές βλέπουν την αυτοκτονία ως μια φυγή από την απελπισία, τον πόνο, την τιμωρία, την ταπείνωση ή από ένα νοητικό ή συναισθηματικό βάρος.
©Sanja Gjenero/Stock.xchng
©Sanja Gjenero/Stock.xchng
  • Απώλεια
Υπέστη ο φίλος σου μια τραγική απώλεια, όπως π.χ. θάνατος ενός γονέα; Η αυτοκτονία μπορεί να αποτελέσει φυγή από μια φαινομενικά ανυπόφορη δυστυχία που φέρνει μια τέτοια απώλεια ή θλίψη.  
  • Ενοχή
Μήπως ο φίλος σου είναι φορτωμένος με ενοχές για κάτι που  έκανε; Για μερικούς, η αυτοκτονία είναι ένα είδος τιμωρίας για μια πράξη. 
  • Έκκληση για βοήθεια ή μέσο εκβιασμού
Αν ο φίλος σου αισθάνεται μειονεκτικά ή νιώθει ότι τον αγνοούν οι πάντες (γονείς, φίλοι, συμμαθητές) τότε η απειλή για αυτοκτονία είναι συχνά μια προσπάθεια ή μια πραγματική κραυγή για αναγνώριση και βοήθεια. 
  • Εκδίκηση
Μήπως ο φίλος σου έχει πληγωθεί εσωτερικά και βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία; Μερικές φορές η επιθυμία για εκδίκηση είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία για ζωή.  Η αυτοκαταστροφή μπορεί να είναι μια πράξη τιμωρίας για το άτομο που προκάλεσε αυτόν τον πόνο.
©Mateusz Stachowski/Stock.xchng

Υπάρχει ελπίδα για το φίλο σου

Μπορείς να κάνεις πολλά ώστε να βοηθήσεις το φίλο σου να αντέξει τον πόνο, που του έδωσε το έναυσμα να αποκτήσει αυτοκτονικές σκέψεις. Όμως χρειάζεσαι την υποστήριξη από ενήλικες που, στην καλύτερη περίπτωση ξέρουν το φίλο σου, θα σου δώσουν συμβουλές, αλλά και θα προσεύχονται.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση του φίλου σου είναι ένα σοβαρό θέμα. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των μαθητών. Γι’ αυτό ψάξε και βρες ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και το οποίο μπορεί να σε υποστηρίξει.
Οι άνθρωποι που έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, συχνά αισθάνονται εσωτερικά πολύ μόνοι. Τους λείπει ένα άτομο που πραγματικά ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, τους καταλαβαίνει, τους δείχνει πόση αξία έχουν και επενδύει χρόνο σ’ αυτούς. Κάποιος που είναι μόνος του και δεν αισθάνεται ότι τον αγαπούν, μπορεί εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μόνο που κάνει είναι να καταναλώνει αέρα αναπνέοντας.

Μια σταθερή σχέση

Γι “ αυτό προσπάθησε να οικοδομήσεις μια σταθερή σχέση με το φίλο σου, ακόμα κι αν ο ίδιος παραιτείται και δεν έχει καμία δύναμη να επενδύσει στη τη φιλία σας. Μην αποθαρρύνεσαι, σε χρειάζεται τώρα. Μείνε πιστός σ’ αυτόν! Ο Θεός είναι στο πλευρό σου και θα σε βοηθήσει!
Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πλησιάσει το φίλο σου και να είσαι εκεί γι’ αυτόν:
  1. Δείξε ενδιαφέρον για το φίλο σου.
  2. Παρηγόρησε τον πληγωμένο φίλο σου.
  3. Να είσαι διαθέσιμος για τον φίλο σου.
  4. Διατήρησε την επαφή με τον φίλο σου.
  5. Προσευχήσου για τον φίλο σου.
  6. Υπενθύμιζε στο φίλο σου το Θεό και τις αλήθειες του Λόγου Του ξανά και ξανά! Διάβασέ του κάτι π.χ. από τους Ψαλμούς. Ρώτησέ τον αν θέλει να προσευχηθείς γι’ αυτόν. Διαβάστε την Αγία Γραφή μαζί.
  7. Προσπάθησε να δίνεις πάντα ελπίδα στο φίλο σου.
  8. Μίλα με τον φίλο σου!
Ο φίλος σου χρειάζεται κάποιον που θα τον ακούσει και στον οποίο μπορεί να μιλήσει για τα συναισθήματά του χωρίς φόβο.  Σκεφτείτε πιθανές λύσεις, ίσως μπορέσετε να βρείτε μια διέξοδο από κοινού.  Ο ίδιος δεν μπορεί μόνος του να το κάνει αυτό, ούτε καν να σκεφτεί το μέλλον του.
    ©Mateusz Stachowski/Stock.xchng
  1. Βρες δραστηριότητες που συνήθως αρέσουν στο φίλο σου.
  2. Πρόσφερε υποστήριξη στο φίλο σου.
  3. Ενθάρρυνε το φίλο σου.
„Να σηκώνετε ο ένας το φορτίο του άλλου, κι έτσι θα εφαρμόσετε πλήρως το νόμο του Χριστού.“ Γαλάτες 6:2



Εάν έχεις περαιτέρω ερωτήσεις και δεν ξέρεις σε ποιον να απευθυνθείς, μπορείς να μας γράψεις.
teensgeneration.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη