Blogger Widgets




14 Σεπτεμβρίου 2014

Άκου τον Θεό κατά λέξη (5) Μια καρδιά για τον Χριστό

Στο κατά Ματθαίο 26 μας παρουσιάζονται διάφορες καρδιές:

- η καρδιά των αρχιερέων, πρεσβυτέρων και γραμματέων
- η καρδιά του Πέτρου
- η καρδιά του Ιούδα
Και τελικά μια ιδιαίτερη καρδιά, η οποία διαφέρει: η καρδιάς ε­κείνης της γυναίκας, η οποία έφερε «αλάβαστρον μύρου βα­ρυτίμου», για ν’ αλείψει το σώμα του Κυρίου Ιησού.
 Αυτή η γυναίκα είχε μια καρδιά για τον Χριστό. Τα μάτια της εί­χαν ανοίξει για την δόξα Του. Γι’ αυτό δεν θεώρησε τίποτα υ­περ­βο­λικά πολύτιμο ή κρίμα να χρησιμοιήσει για Εκείνον.
Προσπερνώντας τους αρχιερείς, πρεσβυτέρους και γραμ­μα­τείς, θέλουμε να μελετήσουμε λίγο την καρδιά αυτής της γυ­ναί­κας σε αντίθεση προς την καρδιά του Ιούδα και του Πέτρου.

Η καρδιά του Ιούδα

Ο Ιούδας ήταν πλεονέκτης. Αγαπούσε το χρήμα. 
Κήρυξε το Ευαγγέλιο, συνόδεψε τον Κύριο Ιησού κατά τη δημόσια υπηρεσία Του. Άκουσε τα λόγια Του, είδε τις οδούς Του, έζησε τη χρηστότητά Του. Δυστυχώς όμως δεν είχε καρδιά για τον Χριστό, μολονότι ήταν κήρυκας του Ευαγγελίου, απόστολος και συνοδός του Ιησού. Είχε μια καρδιά για το χρήμα. Σκεπτόμενος το κέρδος η καρδιά του κτυπούσε πιο έντονα. Μόλις επρόκειτο για χρήματα, ενεργούσε γρήγορα. Τα βαθύτερα αισθήματα της καρδιάς του διαταράχθηκαν από το χρήμα. Το πορτοφόλι ήταν ο πλησιέστερος και προσφιλέστερος συνοδός. Ο Σατανάς γνώριζε αυτή την ιδιαίτερη επιθυμία του Ιούδα. Γνώριζε πώς μπορούσε ν’ αγοράσει αυτό τον άνθρωπο. Ήξερε να τον πειράξει και να τον χρησιμοποιήσει. Τί σοβαρή σκέψη!
Η θέση του Ιούδα τον κατέστησε ιδιαίτερα κατάλληλο για τον Σατανά. Η οικεία συναναστροφή του με τον Ιησού ήταν μια ιδανική προϋπόθεση να Τον μεταφέρει στα χέρια των εχθρών. Η απλή εγκεφαλική γνώση βιβλικών αληθειών χωρίς άγγιγμα της καρδιάς καθιστά τον άνθρωπο τρομακτικά αναίσθητο, κοσμικό και πονηρό. Οι αρχιερείς και γραμματείς στο κατά Ματθαίο 2 γνώριζαν άριστα τα γραπτά της Παλαιάς Διαθήκης, δεν είχαν όμως καρδιά για τον Χριστό. Μπορούσαν επί τόπου ν’ ανοίξουν τα προφητικά βιβλία και να βρουν, πού είναι γραμμένο:
«Και συ, Βηθλεέμ, γη Ιούδα, δεν είσαι ουδόλως ελαχίστη μεταξύ των ηγεμόνων του Ιούδα. Διότι εκ σου θέλει εξέλθει ηγούμενος, όστις θέλει ποιμάνει τον λαόν μου τον Ισραήλ» (Κατά Ματθαίο 2:6, Μιχαίας 5:1-3).
Όλα αυτά είναι καλά και αληθινά. Δεν είχαν όμως ανοικτή καρδιά γι’ αυτόν τον «ηγούμενο», δεν είχαν μάτια να Τον δουν. Δεν Τον ήθελαν. Γνώριζαν καλά τις Γραφές. Αναμφίβολα θα ήταν ντροπιαστικό γι’ αυτούς να μην μπορέσουν ν’ απαντήσουν στο ερώτημα του Ηρώδη. Για άνδρες του επιπέδου τους θα ήταν αισχύνη να παραδεχθούν την άγνοια τους. Δεν είχαν όμως καρδιά για τον Χριστό και γι’ αυτό διέθεσαν στον ασεβή βασιλέα τις γνώσεις τους από τη Γραφή. Εκείνος τις χρησιμοποίησε, για να θανατώσει τον αληθινό διάδοχο του θρόνου. Αυτά για την εγκεφαλική γνώση χωρίς αγάπη καρδιάς.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία των γνώσεων από τη Γραφή. Διότι πραγματική επίγνωση των βιβλικών σκέψεων θα οδηγήσει την καρδιά στον Ιησού. Με απλή γνώση του γράμματος της Γραφής μπορεί κανείς ν’ αποστηθίσει ίσως κεφάλαιο προς κεφάλαιο, μάλιστα να είναι κινούμενο ταμείο των Γραφών, αλλά ταυτόχρονα η καρδιά να είναι ψυχρή και αναίσθητη απέναντι στον Χριστό. Μια τέτοια γνώση θα καταστήσει τον άνθρωπο περισσότερο κατάλληλο για εργαλείο του Σατανά, όπως αυτό συνέβη στην περίπτωση των αρχιερέων και γραμματέων. Ο Ηρώδης δεν θα στρεφόταν σε αμαθείς ανθρώπους, για να πληροφορηθεί. Ο διάβολος ποτέ δεν χρησιμοποιεί αμαθείς ή ανόητους ανθρώπους, για να επιτεθεί στην αλήθεια του Θεού. Όχι, σε κάθε εποχή βρίσκει μορφωμένους και ευφυείς – με την προϋπόθεση να μην έχουν καρδιά για τον Χριστό.
Τί διαφύλαξε από το λάθος τους επιστήμονες από την ανατολή, οι οποίοι ήρθαν, για να τιμήσουν το παιδί, τον Ιησού; Γιατί ο Ηρώδης και γιατί ο Σατανάς δεν μπορούσε να τους κερδίσει για την υπηρεσία του; Αντιλαμβανόμαστε αμέσως: είχαν μια καρδιά για τον Χριστό! Αυτή ήταν η προστασία τους! Αναμφισβήτητα ήταν αμαθείς σχετικά με τα βιβλικά λόγια περί της γέννησης του Ιησού Χριστού. Αναζητώντας κάποια εδάφια στους προφήτες θα έδειχναν μια φτωχή εικόνα. Ζητούσαν όμως τον Ιησού. Τον ζητούσαν με σοβαρότητα, ειλικρίνεια και επιμέλεια. Ο Ηρώδης θα ήθελε πολύ να τους χρησιμοποιήσει, εάν θα μπορούσε. Ο Θεός όμως εμπόδισε.
Οι μάγοι δεν γνώριζαν κάτι σχετικά με κάποιον προφήτη, ο οποίος να μιλήσει για τον «ηγούμενο», και όμως ο Θεός τούς επέτρεψε να βρουν το δρόμο προς τον «Ηγούμενο». Τον βρήκαν στο πρόσωπο ενός παιδιού σπαργανωμένου στη Βηθλεέμ. Αντί να είναι εργαλεία στα χέρια του Ηρώδη, έγιναν προσκυνητές στα πόδια του Κυρίου Ιησού.
Μ’ αυτό δεν θέλουμε να συστήνουμε να υπάρχει άγνοια πάνω στο Λόγο του Θεού. Σε καμία περίπτωση! Άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν το Λόγο σίγουρα θα πλανηθούν (Κατά Ματθαίο 22:29). Ο απόστολος μπορούσε να επαινέσει τον Τιμόθεο:
«Ότι από βρέφους γνωρίζεις τα ιερά γράμματα, τα δυνάμενα να σε σοφίσωσιν εις σωτηρίαν» και προσθέτει: «δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού»(Β΄ Τιμόθεον 3:5).
Η αληθινή βιβλική επίγωση θα μας οδηγήσει πάντοτε στα πόδια του Κυρίου Ιησού. Απλή εγκεφαλική γνώση αντίθετα χωρίς αγάπη καρδιάς για τον Χριστό θα μας καταστήσει ενεργούς απεσταλμένους του Σατανά.
Αυτό συνέβαινε στον σκληρόκαρδο, φιλάργυρο Ιούδα. Είχε γνώση χωρίς ίχνος συμπάθειας προς τον Χριστό. Η έμπιστη συναναστροφή του με τον Ιησού τον κατέστησε χρήσιμο εργαλείο για το διάβολο. Η οικειότητά του προς τον Κύριο τον ικάνωσε να γίνει προδότης Του. Ο διάβολος γνώριζε, ότι μπορούσε να κερδιθεί με 30 αργύρια για τη φρικτή αυτή προδοσία του Διδασκάλου του.
Ας σκεφθούμε: Επρόκειτο για έναν απόστολο, έναν κήρυκα του Ευαγγελίου – έναν σημαντικό ομολογητή. Κάτω από το κάλυμμα της ομολογίας όμως βρισκόταν μια «καρδίαν γεγυμνασμένην εις πλεονεξίας» (Β΄ Πέτρου 2:14). Στην καρδιά του υπήρχε πολύς τόπος για 30 αργύρια, όμως ούτε μια γωνία για τον Κύριο Ιησού.
 Ο Ιούδας κήρυττε το Ευαγγέλιο, δεν πίστευε όμως σ’ αυτό. 
Ζωγράφιζε ηλιακτίδες στον πίνακα, δεν αισθάνθηκε όμως ποτέ τη θερμότητά τους. Είχε μια μεγάλη καρδιά για το χρήμα, δεν είχε όμως καρδιά για τον Χριστό. Ως γιος της απωλείας κρεμάστηκε.
 Είναι μια σοβαρή προειδοποίηση για όλους τους κατ’ ομολογία χριστιανούς, οι οποίοι κατέχουν μόνο εγκεφαλική γνώση, τυπική ευλάβεια και μηχανική θρησκεία. 
Φυλαχθείτε από εξωτερική χριστιανοσύνη και ζητείτε μια σχέση καρδιάς προς τον Χριστό!
Αφήστε παρακάτω το δικό σας σχόλιο για το θέμα αυτό
Συνεχίζεται…
CHMackintosh
Μετ.: Ιωνάς Ζάϊντελ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη