Blogger Widgets




11 Ιουλίου 2012

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 1904 (Νο5)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ
Η παρουσία του Θεού παντού!
Σ' ολόκληρη τη χώρα υπήρχε μία φοβερή αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Έμοιαζε καθολική και αναπόφευκτη. Όχι μόνο στις εκκλησίες και στις συναθροίσεις προσευχής, αλλά στους δρόμους, στα τρένα, στα σπίτια, στις ταβέρνες το Πνεύμα του Θεού «αιχμαλώτιζε» τους ανθρώπους. Πλούσιοι και φτωχοί, γέροι και νέοι, όλοι αγγίζονταν από το Θεό. Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνων των ημερών της πνευματικής ανανέωσης τις έφερε ξανά στη μνήμη του 25 χρόνια αργότερα και αδυνατούσε να περιγράψει επαρκώς το έργο του Κυρίου. Συνόψισε αυτό που του έμεινε με τα εξής λόγια: «Ήταν η καθολική, αναπόφευκτη παρουσία του Θεού.»17
Σύμφωνα με τον R.B. Jones μία αίσθηση της παρουσίας του Κυρίου βρισκόταν παντού. Διαπερνούσε, μάλλον δημιουργούσε την πνευματική ατμόσφαιρα. Δεν είχε σημασία που πήγαινε κάποιος, τον ακολουθούσε η συναίσθηση της πραγματικότητας και της προσέγγισης του Θεού. Την ένιωθαν φυσικά μέσα στις συναθροίσεις. Δεν περιοριζόταν με κανένα τρόπο. Επίσης την ένιωθαν μέσα στα σπίτια, στους δρόμους, στα ορυχεία και τα εργοστάσια, στα σχολεία, ναι, ακόμα και μέσα στα θέατρα και τα καπηλειά. Το παράξενο επακόλουθο ήταν ότι όπου μαζεύονταν άνθρωποι, εκείνο το μέρος γινόταν τόπος δέους και οι χώροι διασκέδασης και γλεντιού σχεδόν άδειασαν.
«Πολλά ήταν τα περιστατικά εκείνων των ανθρώπων που έμπαιναν μέσα στα μπαρ, παράγγελναν ποτά κι έπειτα έστριβαν κι έφευγαν, αφήνοντάς τα πάνω στο τεζάκι χωρίς να τ' αγγίξουν. Η αίσθηση της παρουσίας του Κυρίου ήταν τόσο πραγματική, που παρέλυε το χέρι που θα σήκωνε το ποτήρι να το βάλει στα χείλη του. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες και άλλες ομάδες διαλύθηκαν. Τα μέλη τους έβρισκαν μεγαλύτερη χαρά στη μαρτυρία της χάρης του Κυρίου απ' ότι στα ματς. Το βαθύτερο μέρος των ορυχείων, καθώς και οι στοές γίνονταν χώροι δοξολογίας και προσευχής, όπου οι ανθρακωρύχοι μαζεύονταν για να λατρεύσουν, πριν διασκορπιστούν στα πόστα τους.»18 Πραγματικά το σύννεφο της παρουσίας του Θεού κρεμόταν χαμηλά πάνω από μεγάλο μέρος της Ουαλίας για μήνες. Η χώρα καλυπτόταν από ένα κάλυμμα προσευχής και οι άνθρωποι παντού πεινούσαν για περισσότερο από την παρουσία και τη δύναμη του Θεού.
Μετά από ένα μόνο μήνα αναζωπύρωσης, πολλές ζωές μεταμορφώθηκαν. Μέθυσοι και χαρτοπαίκτες ελευθερώθηκαν από τα πάθη τους, μακροχρόνιες οικογενειακές εχθρότητες θεραπεύτηκαν, χρέη πληρώθηκαν, τα μπαρ άδειασαν και οι πολιτισμικές αξίες άλλαξαν. Δεκάδες εκκλησίες γέμιζαν κάθε βράδυ.
Τα βιβλιοπωλεία ξεπούλησαν όλες τις Γραφές. Τα ανθρακωρυχεία που ήταν χώροι που ακούγονταν μόνο βλασφημίες και βρισιές, είχαν μεταμορφωθεί σε χώρους που ακούγονταν δοξολογία προς το Θεό. Τα σπίτια ήταν γεμάτα με χαρά και ύμνους. Διαβόητοι βλάσφημοι και ασεβείς αμαρτωλοί είχαν μεταμορφωθεί και σε υπαίθριες συναθροίσεις απάγγελναν εδάφια από τη Γραφή και έκαναν την ομολογία τους με μια ευφράδεια χρισμένη από το Πνεύμα.
Ο Evan Roberts δεν κήρυττε ενάντια στη χαρτοπαιξία, στην ανεντιμότητα, στη μέθη, την αδικία και την ανηθικότητα. Τόνιζε στους ανθρώπους το Χριστό το Σωτήρα. Εν τούτοις, η κοινωνική επιρροή της αναζωπύρωσης ήταν βαθιά και πολλές από αυτές τις αμαρτίες για μια περίοδο σχεδόν εξαφανίστηκαν από την Ουαλία.
Τα γήινα έμοιαζαν μηδαμινά σε σύγκριση με τα επουράνια. Εκείνο τον καιρό υπήρχε πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας στην Ανατολή, που ήταν αρκετά σημαντικός, όντας ο πρώτος μεγάλος πόλεμος του 20ου αιώνα και μάλιστα ο πρώτος που Ευρωπαϊκή δύναμη νικιέται από Ασιατική. Όμως φάνταζε μικρός μπροστά στον πνευματικό πόλεμο όπου οι άνθρωποι γίνονταν μάρτυρες και βίωναν τις νίκες του Θεού. Όλοι ένιωθαν ότι ο Χριστός ήταν στη μέση και ο λαός Του μέσα σε λαμπρότητα και χαρά, μεταμορφωνόταν μέσα σε ένα ουράνιο φως. Αυτό έκανε φοβερή εντύπωση στον έξω κόσμο, που γέμιζε τις συναθροίσεις, περιφρονώντας την πολιτική και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, βρίσκοντας σε αμέτρητες περιπτώσεις, το μυστικό της νέας ζωής.
Ένας δημοσιογράφος από τη Νέα Υόρκη περιέγραψε με λίγα λόγια αυτό που είδε σε μια επίσκεψή του: «Μόλις επέστρεψα από μία διήμερη επίσκεψη στο κέντρο «της καταιγίδας» της μεγάλης Ουαλικής αναζωπύρωσης που σαρώνει την Ουαλία σαν κυκλώνας, σηκώνοντας τους ανθρώπους ψηλά σε μια έκσταση πνευματικού ζήλου. Ήδη έχουν προσηλυτιστεί 34.000 και η μεγάλη αυτή αφύπνιση δεν δείχνει σημεία εξασθένησης. Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η κίνηση αυτή είναι το ίδιο αξιοσημείωτη όπως η αξέχαστη αναζωπύρωση του 1859-60. Σαρώνει πάνω σε εκατοντάδες πόλεις και κωμοπόλεις, αδειάζοντας τα μπαρ, τα θέατρα, τα κέντρα διασκέδασης, γεμίζοντας τις εκκλησίες κάθε βράδυ από προσευχόμενα πλήθη. Η αστυνομία είναι σχεδόν άχρηστη. Σε πολλές περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν ελάχιστες δίκες να εκδικάσουν. Τα χρέη πληρώνονται και ο χαρακτήρας ολόκληρων κοινωνιών έχει μεταμορφωθεί σε μια μέρα. Η Ουαλία είναι γνωστή για τα ανθρακωρυχεία της και συμβαίνει συχνά να έχουν συναθροίσεις προσευχής χίλια πόδια κάτω από τη γη ανάμεσα στα κουδουνίσματα από τα κουδούνια των αλόγων και το παράξενο κουδούνισμα των λύχνων των ανθρακωρύχων.»19
Ήταν μόνιμα τα αποτελέσματα της αναζωπύρωσης του 1904; Δόξα στον Κύριο, τα περισσότερα ήταν. Έξι χρόνια μετά την αναζωπύρωση, 80% των νέων πιστών ήταν ακόμα μέλη της εκκλησίας, στην οποία είχαν μπει τον καιρό της αναζωπύρωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20% ήταν αποστάτες. Πολλοί έγιναν μέλη σε ανεξάρτητες ιεραποστολές ή μεταφέρθηκαν σε κάποιο άλλο δόγμα που εμφανίστηκε.
Το φθινόπωρο του 1905 ο Evan Roberts αποσύρθηκε σταδιακά λόγω σωματικής κατάρρευσης. Από το 1907 κι έπειτα έδωσε όλο του τον εαυτό αποκλειστικά στη διακονία της μεσιτικής προσευχής. Τον Οκτώβριο του 1932 ο Roberts έγραψε: «Το έργο μου είναι περιορισμένο στην προσευχή και σ' αυτό έχω αφιερωθεί τα τελευταία 25 χρόνια . Με το κήρυγμα θα μπορούσα να προσεγγίσω περιορισμένα ελάχιστους. Με την προσευχή και δια μέσου αυτής μπορώ να προσεγγίσω όλη την ανθρωπότητα για το Θεό.»20 Μέχρι τη μέρα που ο Κύριος τον κάλεσε κοντά Tου (1951) το έργο της ζωής του ήταν να μεσιτεύει για το έργο του Αγίου Πνεύματος και για αληθινή αναζωπύρωση. Οι προσευχές του, όπως εκείνες του Ιησού, του Παύλου, του Wesley, του Whitefield, του Brainerd, του Pryde και πολλών άλλων θα συνεχίσουν να ζουν μέχρι τη συγκομιδή του τελικού θερισμού.
ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ
Το μυστικό της αναζωπύρωσης
«Κύριε, λύγισε την Εκκλησία και σώσε τον κόσμο» ήταν η κραυγή της μάχης του Evan Roberts. Όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της αναζωπύρωσης, εκείνος απάντησε: «Δεν έχω μυστικό. Ζητείτε και θα σας δοθεί.» Είπε ξανά μετά από μερικά χρόνια: «Φυσικά είναι πέρα από τις δικές μου δυνάμεις να λάβει χώρα μια νέα αναζωπύρωση, διότι η αναζωπύρωση μπορεί να δοθεί μόνο από το Άγιο Πνεύμα του Θεού όταν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις.»21
Ο Evan Roberts είχε ανακαλύψει τα κλειδιά για την αναζωπύρωση. Αν αυτά τα κλειδιά ήταν σημαντικά για την εποχή εκείνη, πόσο μάλλον για τη σημερινή. Επιθυμείς κι εσύ να δεις το Θεό να κινείται μ' ένα τέτοιο τρόπο και στις μέρες μας; Πώς θα σου φαινόταν αν, εκατό χρόνια αργότερα, ο Θεός εργαζόταν στο έθνος μας κατά τον ίδιο τρόπο και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, ακόμα και εκατομμύρια έρεαν στις εκκλησίες;
Όμως να θυμάσαι πάντα ότι ποτέ δεν υπάρχει μία μεγάλη, ευρέως διαδεδομένη αναζωπύρωση χωρίς μια προσωπική αναζωπύρωση. Ζητάς μια προσωπική, βαθιά, οδηγούμενη από το Πνεύμα κίνηση του Θεού στη ζωή σου; Σκέψου σοβαρά αυτά τα χαρακτηριστικά σημεία της προσωπικής αναζωπύρωσης που δίδαξε ο Evan Roberts, γνωστά και σαν Τα Τέσσερα Σημεία:
· Αφαίρεσε κάθε ανεξομολόγητη αμαρτία
· Εγκατάλειψε αμφίβολη συνήθεια.
· Υπάκουσε το Άγιο Πνεύμα γρήγορα.
· Ομολόγησε τον Χριστό δημόσια.
Η «μετάνοια» είναι μία λέξη κάπως αμαυρωμένη στις μέρες μας. Έχει χάσει μεγάλο μέρος από την έννοια της λόγω των κοινωνικών προβλημάτων και μιας λανθασμένης νοοτροπίας. Μερικοί άνθρωποι ενθουσιάζονται με το νόμο της χάρης και του ελέους του Θεού, που παραβλέπουν τους υπόλοιπους νόμους Του. Η χάρη και το έλεος δεν μας δίνουν την άδεια να ζούμε όπως θέλουμε. Δεν ζούμε κάτω από μια φτηνή χάρη και ένα φτηνό έλεος. Η δικαιοσύνη που απολαμβάνουμε ως πιστοί αγοράστηκε με το αίμα του Ιησού, πολύ μεγάλη τιμή για να χρησιμοποιούνται λόγια. Αν δεν υπακούσουμε, δεν θα λάβουμε. Η μετάνοια μας έφερε μέσα στη βασιλεία του Θεού και η μετάνοια θα συνεχίζει να μας κινεί μέσα στη νεφέλη Του.
Επίσης, πρέπει να αγαπήσουμε το Θεό πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο. Ίσως αγαπάς ένα άθλημα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τα αθλήματα. Όταν όμως ο Θεός σε καλεί και σε καλεί στην προσευχή, αν αγαπάς το άθλημά σου περισσότερο από την προσευχή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η ενέργεια που σου δίνει ζωή βρίσκεται στην προσευχή. Είναι όμορφο να απολαμβάνεις τη ζωή. Σιγουρέψου όμως ότι δεν αγαπάς τη ζωή περισσότερο από το Θεό.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις Γραφές και το θέλημα του Θεού κάτω από ένα κοσμικό, συμβιβασμένο, ανακατεμένο με δικές μας επιθυμίες, πρίσμα. Νομίζουμε ότι ξέρουμε πολλά από το Θεό, αλλά καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις και γνήσιες κινήσεις του Πνεύματος, βλέπουμε τελικά ότι πρέπει να μετανοήσουμε από κάθε λανθασμένη νοοτροπία μας. Το να γνωρίσουμε το Θεό δεν είναι διδασκαλική εμπειρία, αλλά περισσότερο είναι λύγισμα της καρδιάς μας προς συντριβή για να μπορέσει να μας πλησιάσει η αιώνια δόξα του Θεού, αλλάζοντας πρώτα τη ζωή μας κι έπειτα τον κοινωνικό μας περίγυρο.
Η ερώτηση που έρχεται στο νου είναι η εξής: «Γιατί με κάλεσε ο Θεός; Για να έχω επιτυχία επαγγελματική επιτυχία; Για να προμηθεύω και να φροντίζω την οικογένειά μου; Για να είμαι ένας καλός άνθρωπος στην κοινωνία;» Σίγουρα αυτά έχουν το αναγκαίο μέρος τους στη ζωή μας εδώ πάνω στη γη, αλλά δεν είναι το κέντρο της προσωπικής κλήσης που μας απευθύνει ο Θεός. Ο Κύριος μας κάλεσε για να Τον γνωρίσουμε μέσα σε μία θεία επαφή, όπως διαβάσαμε στις παραπάνω μαρτυρίες των μετανοημένων Χριστιανών. Αυτή η γνωριμία έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον εαυτό μας ριζικά και με τη σειρά μας να προσεγγίσουμε φίλους, γείτονες, γνωστούς, χωριά και πόλεις, έτσι ώστε το νέφος της παρουσίας του Θεού να πλησιάσει, να αγγίξει και να σώσει.
Δεν αναφερθήκαμε στην αναζωπύρωση στην Ουαλία με σκοπό να αναπολήσουμε με ρομαντισμό παλιά γεγονότα ή απλά να περιγράψουμε χριστιανική ιστορία. Σκοπός μας είναι σήμερα ο λαός του Θεού να αποκτήσει μία όραση και μία δίψα για μία ανάλογη κίνηση του αιώνιου Πνεύματος ανάμεσά μας ΤΩΡΑ. Σκοπός μας είναι να έρθει ο Χριστιανός σε επαφή με το τέλειο θέλημα του Θεού για τη χώρα μας, όπου τόσες ψυχές χάνονται καθημερινά και η Εκκλησία μάλλον κάθεται και παρατηρεί αδύναμη να αντιδράσει ουσιαστικά.
Θέλουμε να υπακούσουμε πλήρως τη φωνή του Θεού που μας καλεί, να αποτινάξουμε κάθε κοσμική και συμβιβασμένη νοοτροπία από πάνω μας, ζώντας σε αφιέρωση και αγιασμό, όπως είναι το θέλημά Του. Θέλουμε να μπούμε στα Άγια των Αγίων και να ιερατεύσουμε με ένα βαθύ και ουσιαστικό τρόπο προς τον Άγιο των Αγίων αποκτώντας τη δική Του καρδιά, τον πόνο και την οδύνη για την κατάσταση γύρω μας και πάνω σ' ολόκληρη τη χώρα μας.
Θέλουμε να αλλάξουμε την υποτονική, πνευματική πορεία της Εκκλησίας, καλώντας τη φωτιά του Θεού να μεταμορφώσει το λαό Του σε ένα άγιο στράτευμα, ανίκητο και πλήρως εξοπλισμένο με το Πνεύμα του Θεού για θρίαμβο.
Ο Θεός μπορεί να το κάνει ξανά! Ενώσου με άλλους που έχουν την ίδια όραση, πόθο και ζήλο να δουν την παρουσία του Κυρίου να κατεβαίνει στη χώρα μας. Προσευχήσου ο Κύριος να σε οδηγήσει σε αδελφούς που πονάνε και επιθυμούν τον Κύριο να εργαστεί με σωτηρία στο έθνος μας. Άφησε στην άκρη τις δογματικές διαφορές. Αυτά που σε ενώνουν με τον αδελφό σου είναι περισσότερα, από αυτά που σε χωρίζουν. Πρώτ' απ' όλα σας ενώνει η αγάπη για το Σωτήρα, του οποίου το άγιο αίμα έπλυνε και τις δικές σου και τις δικές του αμαρτίες και έσωσε και τους δύο. Συμπροσευχηθείτε ώστε όλες αυτές οι μικρές φλόγες που ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να γίνουν μία τεράστια φωτιά και που θα φέρει τη δόξα του Παντοδύναμου σε ολόκληρη τη χώρα μας.
Ευχαριστούμε τον Κύριο, γιατί ήδη ο Θεός σηκώνει μέσα στην καρδιά του λαού Του στην Ελλάδα την ανάγκη, τον πόθο, τη δίψα για περισσότερα από Εκείνον. Ας τρέξουμε τον καλό αγώνα μέχρι τέλους με υπομονή και επιμονή, μέχρι να δούμε, να βιώσουμε τη δύναμη του Πνεύματος του Κυρίου σαν κάλυμμα πάνω στον ουρανό της Ελλάδας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1 Jones R.B., Rent Heavens, (London: Stanley Martin & Co., Ltd. 1930), 36.
2 Brymmor Pierce Jones, An Instrument of Revival: The Complete Life of Evan Roberts 1878-1951 (South Plainfield, NJ, Bridge Publishing, 1995), 10.
3 Penn-Lewis Jessie, The Awakening in Wales, (London: Marshall Bralters, Keswick House, Paternoster Press, E.C, 1905), 75.
4 Matthews David, I Saw the Welsh Revival, (Kimmel, IN: Pioneer Books), 75
5 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 70.
6 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 73.
7 Phillips, D.M., Evan Roberts, (London: Marshall Bralters, Keswick House, Paternoster Press, 1923), 227-28.
8 Duewel, Wesley L., Revival Fire, (Grand Rapids, MI: Zondervan Publishing House,1995), 191.
9 Evans, Revival Comes to Wales, 95.
10 Phillips, D.M., Evan Roberts, 303.
11 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 141.
12 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 113.
13 Penn-Lewis Jessie, The Awakening in Wales, 45.
14 Phillips, D.M., Evan Roberts, 299.
15 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 114.
16 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 115-116.
17 Jones R.B., Rent Heavens, 43.
18 Jones R.B., Rent Heavens, 43-44.
19 New York Weekly Witness
20 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 180-82
21 Evans Eifion, Revival Comes to Wales, 171-73
 πηγη. http://www.e-jesus.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=180:the-wales-revival-1904-evan-roberts

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη