Blogger Widgets




11 Ιουλίου 2012

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ 1904 (Νο4)

  Εργάτες του Θεού στο Βορρά

Ο Θεός σήκωσε τον Evan Lloyd Jones, ένα 20χρονο δάσκαλο στη βόρεια Ουαλία. Ο Joseph Jenkins και δύο νεαρές γυναίκες από τη νότια πόλη του New Quay έλαβαν μέρος σε μια συνάθροιση στη βόρεια Ουαλία. Ο Jones πήγε στον άμβωνα και κάλεσε τους νέους να λάβουν ένα νέο χρίσμα του Αγίου Πνεύματος. Πολλοί προσευχήθηκαν και έλαβαν τη δυναμική απάντηση του Θεού. Ολόκληρη η εκκλησία φαινόταν να είναι γεμάτη από τη δόξα του Θεού.
Από εκείνη την ώρα, ο Jones φάνηκε να είναι ντυμένος με μια ακαταμάχητη πνευματική εξουσία. Περιστασιακά το πρόσωπό του «έλαμπε με τέτοια λαμπρότητα, που οι άνθρωποι ξεχνούσαν όλους τους άλλους μέσα στη συνάθροιση.»15 Μερικοί προσπάθησαν να φύγουν από τη συνάθροιση, αλλά η δόξα και η εξουσία πάνω στον Jones τους κρατούσε δεμένους στη θέση τους. Ο Jones κήρυττε πάνω - κάτω σ' όλη την ακτή της Ουαλίας. Ο David Lloyd-George, πολιτικός και αργότερα πρωθυπουργός, είπε ότι το αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης ήταν σαν να σαρώνει ένας ανεμοστρόβιλος πάνω απ' το έθνος.
Σε μια άλλη πόλη της βόρειας Ουαλίας, το Άγιο Πνεύμα σήκωσε ξαφνικά τη γυναίκα ενός μεσήλικα αγρότη, τη Mary Jones. Όντας η ίδια μια πιστή πολεμίστρια στην προσευχή, το Άγιο Πνεύμα την έχρισε με πολλή δύναμη, καθώς έκανε μεσιτική προσευχή σε μια δημόσια συνάθροιση. Σύντομα η Mary Jones ανέπτυξε μία τρομερή διακονία επίσκεψης σε σπίτια. Ο Θεός την οδηγούσε ποια σπίτια να επισκεφτεί και συχνά της έλεγε πόσους θα οδηγούσε σ' Εκείνον. Οδήγησε στον Κύριο τουλάχιστον 70 ανθρώπους στο χωριό της. Μια φορά η δύναμη του Πνεύματος ήρθε τόσο δυναμικά επάνω της που ικέτευε: «Ω Κύριε, κράτα το χέρι Σου μέχρι να ντυθώ αφθαρσία.»16 Η παρουσία του Θεού ήταν πολύ έντονη πάνω τους και δεν μπορούσε να αντέξει τη δύναμη.
Ο Roberts υπηρέτησε δυο μήνες στη βόρεια Ουαλία. Χρησιμοποιήθηκε από το Θεό εκεί, όχι όμως τόσο θεαματικά όπως στη νότια Ουαλία, καθώς ο Evan Lloyd Jones και η Mary Jones, μεταξύ άλλων είχαν ήδη ζωντανές διακονίες στο βορρά. Επανειλημμένα ο Roberts εξέφραζε το ενδιαφέρον του για τρία πράγματα: 1) Στο να δίδεται όλη η δόξα στο Θεό, 2) οι άνθρωποι να προσεύχονται, και 3) όλοι να υπακούν το Θεό.
Ο Roberts ενώνει την Ουαλία
Εντωμεταξύ η διακονία του Evan Roberts συνέχιζε να εξαπλώνεται σ' όλη την Ουαλία. Εκείνος εξαρτιόταν συνεχώς από την οδηγία του Πνεύματος, δεχόταν προσκλήσεις, παρακολουθούσε συναθροίσεις και πολλές φορές λάμβανε ενεργό μέρος στις συναθροίσεις που πήγαινε. Δεν πήγε στο Cardiff, που περίμεναν χιλιάδες, διότι ένιωσε έλεγχο από το Πνεύμα. Ήθελε να βρίσκεται στο παρασκήνιο και να αφήνει όλη τη δόξα στο Χριστό. Η χάρη της ταπεινοφροσύνης ήταν κάτι που εντυπωσίαζε τους ανθρώπους που τον έβλεπαν. Σε μερικές περιοχές στην αρχή πήγαινε σποραδικά στις συναθροίσεις, όταν όμως ήξερε ότι ο Θεός τον είχε στείλει, επέμενε. Σύντομα λάμβαναν χώρα πολλές δυναμικές αλλαγές σε ανθρώπους σ' εκείνα τα μέρη. Μερικοί είπαν ότι ο Θεός επέλεξε τον Roberts επειδή ακριβώς δεν είχε τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά που συχνά βρίσκει κανείς σε ηγέτες. Ο Θεός βεβαίωσε τη νίκη μέσα από την απλότητα και την πνευματική δύναμη του Evan.
Ο Roberts περπατούσε στους διαδρόμους μέσα στις εκκλησίες ακτινοβολώντας από χαρά. Πολλές φορές πολεμούσε με αγωνιώδη προσευχή, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνάθροισης που βρισκόταν. Ένιωθε πάντα την ανάγκη για πλήρη υπακοή στην οδηγία του Αγίου Πνεύματος. Είχε όραση όταν έπαιρνε μία ομάδα νέων ανθρώπων μαζί του για ευαγγελισμό σ' όλη την Ουαλία. Συνέχιζε να ωθεί τους ανθρώπους να αφιερωθούν πλήρως στο Άγιο Πνεύμα και να Τον υπακούν.
Μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια ήταν η πληρότητα της χαράς και της ευτυχίας που ακτινοβολούσε ο ευαγγελιστής. Έχει σημειωθεί ότι όλο το άρωμα που έδινε η εκστρατεία του ήταν η ιλαρότητα. Στους θρησκευτικούς ηγέτες αυτό φαινόταν εντελώς ακατανόητο. Πάντα αναφέρονταν στη θρησκεία σαν κάτι σιδηρόφρακτο, σοβαρό, ακόμα και τρομακτικό. Ο Evan Roberts χαμογελά όταν προσεύχεται, γελάει όταν κηρύττει. «Ω, τι θαυμάσια ζωή,» φωνάζει. «Είμαι χαρούμενος, τόσο χαρούμενος που θα μπορούσα να περπατήσω στον αέρα. Κουρασμένος; Ποτέ! Ο Θεός με ενδυναμώνει και με ενθαρρύνει»
Συχνά ο Evan εμφανιζόταν στην είσοδο του ορυχείου στις 5 το πρωί, ανταλλάσσοντας χειραψίες με τους άντρες, καθώς έβγαιναν από τη νυχτερινή βάρδια, προσκαλώντας τους στη συνάθροιση προσευχής στις 7:30 το πρωί. Οι περισσότεροι έρχονταν. Δυνατοί άντρες έκλαιγαν με λυγμούς, καθώς το Άγιο Πνεύμα τους έλεγχε για την αμαρτία τους. Οι μεταμορφωμένοι ανθρακωρύχοι πρόσθεταν στην υμνωδία τους και ένταση και δύναμη, καθώς και ζήλο στην προσευχή τους.
Μερικές από τις πιο δυναμικές σκηνές της αναζωπύρωσης έλαβαν χώρα τους δυο πρώτους μήνες. Η αναζωπύρωση σάρωνε σαν κύμα της θάλασσας από κοιλάδα σε κοιλάδα. Συχνά η αναζωπύρωση ξεκινούσε πριν φτάσει ακόμα ο Evan Roberts. Ένας δημοσιογράφος μιας εφημερίδας επισκέφτηκε ένα ορυχείο και βρήκε μια ομάδα 80 ανθρακωρύχων να ακούν έναν εργάτη να τους διαβάζει το 6ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου κάτω από το αμυδρό φως του φαναριού και σε βάθος 65 μέτρα από τον πάτο του πηγαδιού του ορυχείου. Έπειτα οι άντρες έψαλλαν, φώναξαν αμήν και ο ένας μετά τον άλλο οι ανθρακωρύχοι οδηγούσαν σε προσευχή μέχρι την ώρα που ήταν να ξεκινήσουν τη δουλειά. Μερικές φορές 200, 300 ακόμα και 500 άτομα πίστευαν πριν ακόμα φτάσει ο Evan Roberts σ' εκείνο το μέρος που ήταν να επισκεφτεί.
Κατά διαστήματα όταν μία εκκλησία γέμιζε, εκατοντάδες πήγαιναν σε άλλη κοντινή εκκλησία και είχαν κι εκεί ευλογημένη συνάθροιση. Άνθρωποι από πολλά μίλια μακριά ταξίδευαν για να επισκεφτούν τις συναθροίσεις του Roberts. Οι καρδιές άρπαζαν φωτιά και οι άνθρωποι επέστρεφαν στις πόλεις και τα χωριά τους σ' όλη τη Βρετανία, μεταφέροντας τη φωτιά της αναζωπύρωσης μαζί τους και ξεκινώντας συναθροίσεις στα δικά τους χωριά. Άνθρωποι που έρχονταν στην αγορά στις πόλεις, όπου ο Roberts είχε συνάθροιση, συχνά «αιχμαλωτίζονταν» από το Πνεύμα και ξεχνούσαν τις δουλειές τους. Πωλητές παρατούσαν τα δείγματα της δουλειάς τους και οι συναθροίσεις τους απορροφούσαν.
Μαζί με τον αδελφό του Dan και τον καλύτερό του φίλο Sidney ταξίδευαν σ' ολόκληρη τη χώρα κάνοντας συναθροίσεις που ήταν διαφορετικές απ' αυτές που είχε συνηθίσει ο κόσμος. Συναθροίσεις που διέλυαν τα τυπικά και προσπερνούσαν τα παραδοσιακά. Συχνά οι υπεύθυνοι των εκκλησιών κάθονταν κάτω ανίκανοι να ανοίξουν το στόμα τους να κηρύξουν, ανίκανοι ακόμα και να καταλάβουν τι ανεμοστρόβιλος είχε χτυπήσει τις συνήθως ήσυχες εκκλησίες τους.
Αρκετές φορές, ακόμα και όταν ο Roberts έφευγε για να πάει στο επόμενο μέρος, παρατεινόταν τέτοια ευλογία, που οι εκκλησίες συνέχιζαν να είναι γεμάτες κάθε βράδυ μέχρι αργά. Οι σκεπτικιστές, οι αποστάτες, οι δικαιοφανείς και οι ανίατοι μέθυσοι, όλοι βρήκαν σωτηρία. Ένας διάσημος αθεϊστής πίστεψε και πήγαινε από τόπο σε τόπο δείχνοντας τον Ιησού στους αμαρτωλούς.
Η αναζωπύρωση μεταδίδεται στο Λονδίνο
Μια αναφορά για την αναζωπύρωση στη νότια Ουαλία έφτασε στο Λονδίνο από πρώτο χέρι και η φωτιά της αναζωπύρωσης άρχισε να ανάβει στις Ουαλικές εκκλησίες εκεί. Από τους διακόσιους νέους πιστούς σε μια εκκλησία, οι μισοί ήταν μέθυσοι πριν. Έξι Ουαλοί φοιτητές έκαναν μία εκστρατεία σε μια άλλη Ουαλική εκκλησία στο Λονδίνο και είδαν 720 άτομα να δέχονται τον Κύριο.
Ο Evan Roberts έκανε τέσσερα ταξίδια για αναζωπυρωτικές εκστρατείες στο Λονδίνο. Στο πρώτο ταξίδι του Roberts πέντε νεαρές γυναίκες από τη συνάθροιση του Gorseinon τον συνόδευσαν ως ευαγγελιστική ομάδα. Έψαλλαν μόνες τους ή σε ντουέτο, οδηγούσαν σε προσευχή, έκαναν ομολογίες και με πολλούς άλλους τρόπους συμμερίζονταν το βάρος προσευχής που εκείνος είχε. Κατά διαστήματα και άλλοι νεαροί άνθρωποι από τους γνωστούς του Roberts λάμβαναν μέρος σε εκστρατείες για κάποιες περιόδους. Ο Roberts συνήθως έμενε σε μια περιοχή για περίπου τρεις μέρες, αλλά μερικές φορές έφευγε μετά από μία μόνο μέρα. Μερικές φορές κάποιοι από τους άλλους νεαρούς βοηθούς του έμεναν πίσω και συνέχιζαν να κάνουν μερικές ακόμα συναθροίσεις. Ο αδελφός του Evan, ο Dan Roberts, ο στενός του φίλος, o Sydney Evans και η δεσποινίς Annie Davies, «η ψαλτωδός με τη φωνή του αηδονιού», ήταν ανάμεσά τους.
Οι μέρες ήταν γεμάτες από συναθροίσεις, μέχρι τρεις ή τέσσερις κάθε μέρα: Μία συνάθροιση προσευχής στις 7:30 το πρωί, μία συνάθροιση στις 10:00, μία συνάθροιση στις 2:00 μ.μ. και η τελευταία συνάθροιση στις 7:00 μ.μ. Η τελευταία συνάθροιση συχνά κρατούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αυτή η αναζωπύρωση στην Ουαλία ήταν η αιτία να πάρουν πίστη και όραση Χριστιανοί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να αρχίσουν να προσεύχονται ενθέρμως για μία ανάλογη αναζωπύρωση στη χώρα τους. Τα νέα της Ουαλίας άναψαν φωτιά σε αρκετές χριστιανικές ομάδες εκζητώντας την παρουσία του Θεού. Πράγματι, αυτή η επιθυμία και η δίψα για προσευχή που έλαβε χώρα, ήταν ο προάγγελος της φημισμένης αναζωπύρωσης στην οδό Azuza στο Los Angeles τον Απρίλιο του 1906. Μάλιστα ένας εργάτης του Ευαγγελίου στο Los Angeles, ο Frank Bartleman διατηρούσε αλληλογραφία με τον Evan Roberts στην Ουαλία. (Διάβασε το βιβλίο «Η Πεντηκοστή τον 20ο αιώνα» του Frank Bartleman από τις εκδόσεις «Ανώγειο».)
πηγη.  http://www.e-jesus.gr/revival-articles/the-welsh-revival-of-1904-and-evan-roberts/181-the-wales-revival-1904-evan-roberts

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Πήγαινε!

Eπέστρεψε στο Χριστό

Φυλαχτείτε από ένα σοβαρό σύνδρομο....

Που είναι οι άνδρες?

Τρέξε για τη ζωή σου!

Ξύπνα εκκλησία!

Προσευχηθείτε για τη δύναμη του Θεού

Υπάρχει Ένας Άλλος Κόσμος

Zώντας την αγάπη